U bevindt zich hier: Groepen » 2017-2018 » Groep 5a

Welkom op de groepspagina van groep 5a.

Dit is ons meest gruwelijk enge foto. (dit heeft natuurlijk alles te maken met de kinderboekenweek)

Voor contact kunt u ons bereiken via het nummer van de triangel of via de mail.                                        Onze mailadressen zijn:

Henk Veelers werkt op ma t/m do: henkveelers@stichtingvco.nl

Anne de Bruin werkt op vrij : annedebruin@stichtingvco.nl

Vrijdag 1-09-2017

Vandaag hebben wij les gehad over gevoelens. We hebben geleerd welke gevoelens er zijn en dat ze er bij iedereen anders uitzien. Ook hebben we geleerd hoe we iemand kunnen helpen die er bijvoorbeeld verdrietig uit ziet. Wij kregen van de juf de volgende situatie: Als jullie op schoolreis zijn, komt je vriend ineens bleek en trillend aangelopen. Wij hebben door middel van de werkvorm denken, delen uitwisselen besproken wat we voor die jongen kunnen doen.  Dit hebben wij met de klas bedacht: Je kan er een arm omheen slaan om hem te troosen, luisteren naar zijn verhaal, samen naar de juf gaan om erover te praten. Op de foto zie je hoe goed wij aan het samenwerken zijn.

Vrijdag 8-09-2017

Vandaag hebben wij geleerd dat je beloftes moet nakomen, hoe we onze excuses moeten aanbieden en weten we wat schaamte en teleurstelling is en hoe we daar over kunnen vertellen. Dit hebben we geoefend met toneelstukjes. Ook neemt de juf iedere ochtend kralen mee naar school. Dan beslissen we met de klas hoeveel kralen we aan het einde van de dag gaan halen. Deze week waren dat er 35. Iedere keer als we iets goed doen kunnen we een kraal verdienen. Dat kan individueel maar ook als groep. Halen we aan het einde van de dag onze 35 kralen dan vieren we natuurlijk een feestje. Vandaag hadden we het gehaald en hebben we het laatste kwartiertje heerlijk in de klas  samen spelletjes gespeeld.

Vrijdag 15-09-2017

Vandaag zijn we begonnen met het oefenen van het dansje en het liedje van de kinderboekenweek. Het thema van de kinderboekenweek is 'Bibbers in je buik.' En gaat over alles wat je eng vindt. Ook hebben we met tekenen ons eigen fantasiemonster gemaakt. Ze zijn echt prachtig geworden.

Vrijdag 22-09-2017

Vandaag zijn wij in de groep begonnen met het aanleggen van een datamuur. Hierop komt onze groepsmissie, onze afspraken en onze doelen. Als je de klas binnenkomt dan zie je hem meteen groot op het raam hangen. Op de foto zie je onze datamuur. Zoals je kunt zien is deze nog lang niet klaar. Hier gaan we de komende weken aan werken. We hebben in tweetallen nagedacht over een missie. De volgende missie is er voor groep 5a uitgekomen.  1,2,3,4 Groep 5 die maakt plezier. 5,6 in de les. 7,8,9,10 wij zijn een superteam!! Ook hebben we vandaag allemaal vragenlijsten ingevuld om te kijken met wie we graag spelen en werken en naast wie we graag willen zitten.

Vrijdag 29-09-2017

Afgelopen week hebben we samen met meester Henk afspraken gemaakt over het buitenspelen. We hebben het gehad over de regels die we toepassen bij het voetballen. Het voetballen gaat daardoor steeds beter. Iedere vrijdag voetballen we buiten. Kijk eens wat een plezier we hebben op deze foto's. Koen is de scheidsrechter. Zo is er iedere week een andere scheidsrechter.

Wist u dat we iedere ochtend beginnen met 15 minuten stillezen. Dat de kinderen bij binnenkomst hun jas ophangen en meteen stil aan het lezen gaan? Super knap vinden wij dat.  Nu bij de kinderboekenweek lezen we wat meer.

 

Vandaag hebben we een drukke dag gehad. Eerst de opening van de kinderboekenweek, daarna afspraken gemaakt voor in de groep, een ik-cirkel ingevuld om achter onze persoonlijke doelen te komen en dan hebben we ook nog onze eigen naam geschreven met letters waar je de bibbers van krijgt. Bij onze afspraken zie je de afdrukken staan van alle duimen in de klas. Wij geven deze afspraken namelijk een dikke duim! Deze afspraken hangen natuurlijk op onze datamuur.

 

Woensdag 4-10-2017

Vandaag heeft onze klasvoorleeskampioen Eline  het opgenomen tegen de andere groepen 3, 4 en 5. Ze heeft voorgelezen uit Avonturen in het heksenbos. Dat past heel goed in het thema van de kinderboekenweek. Helaas heeft ze niet gewonnen maar voor ons blijft ze een kanjer.

                                   

Vrijdag 27-10-2017

Op vrijdag hebben we schrijfles. Hierin laten we aan de juf zien hoe goed we kunnen schrijven. Als we 5 stickers verdiend hebben dan mogen we de volgende bladzijde met de speciale pennen van de juf schrijven. Steeds meer kinderen mogen dat. 

Omdat we zo rustig kunnen werken, mochten wij vandaag in groepjes onze verkeersles in de gang maken. Dat betekent dat we hier onze fluisterstem voor gebruiken om ervoor te zorgen dat andere klassen geen last van ons hebben. Dit ging super goed. De juf was zo trots op ons dat we in de middag even tijd kregen om extra buiten te spelen.

                                                  

Vrijdag 10-11-2017

Vandaag hebben we een verkeersles buiten gedaan. Deze les ging over kruispunten. Hoe zien ze er uit? Welke regels gelden er? En worden deze regels goed uitgevoerd. Dit hebben we de afgelopen lessen uit ons boek geleerd en nu konden we het mooi in de praktijk bekijken. Gelukkig kon de moeder van Lexy ons helpen zodat we in 2 groepjes naar buiten konden. Wat wel jammer was, het regende heel hard waardoor we steeds hebben moeten schuilen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Vrijdag 17-11-2017   

Deze week heeft meester Henk het maandag tijdens de sociaal emotionele les gehad over omgaan met winst en verlies. In de les is erover gepraat hoe je hiermee om kan gaan. Bijvoorbeeld: Als je wint ben je natuurlijk heel blij. Tegen de verliezer zou je kunnen zeggen: 'Goed gespeeld, volgende keer beter.' Ook de verliezer heeft natuurlijk een reactie. Hij/Zij is minder blij en misschien wel een beetje boos of verdrietig. Dat mag natuurlijk even. Daarna kan je de winnaar feliciteren. Dit onderwerp staat de rest van de week centraal en daar wordt dan regelmatig over gepraat. Op vrijdag bedenkt juf Anne altijd een activiteit om het geleerde in de praktijk te brengen. Deze vrijdag begonnen we de dag met gezelschapsspelen. Aan het eind van het spel werd gekeken hoe we met winst en verlies omgaan. Sommige kinderen vinden het nog best lastig, daarom oefenen we daar nog even lekker mee verder. 

(Stiekem was het ook wel een beetje gezellig)

Vrijdag 01-12-2017

Vandaag hebben we tijdens crea pepernoten gebakken. In de pauze is juf Anne samen met Robine naar de supermarkt geweest om alle ingrediënten te halen. Om 14.15uur zijn we begonnen in 5 groepjes aan het bakken van onze eigen pepernoten. We hebben zelfrijzend bakmeel, boter en suiker afgewogen. We hebben theelepels en eetlepels gebruikt om melk en kruiden toe te voegen. We mochten vooral niet vergeten de weegschaal iedere keer weer op 0 gram te zetten. We hebben het deeg gekneed en er pepernoten van gedraaid. Die hebben we allemaal even groot moeten maken anders waren de kleine pepernoten al zwart voordat de grote pepernoten gaar waren. In de klas stonden 2 kleine ovens waarin we ze gebakken hebben. Dit vond de juf ook niet al te makkelijk want sommige pepernoten zijn een beetje verbrand aan de onderkant. 

                          

Tijdens de sociaal emotionele les hebben we het gehad over hoe je iets moet presenteren. Volgende week vrijdag moeten wij een presentatie geven over onszelf. De drie onderdelen die er in naar voren moeten komen zijn: 1) Wie ben ik, 2) Wat vind ik leuk om te doen. 3) Iets over mijn gezin. Hier kunnen we nu mooi vast mee oefenen want na de vakantie dan gaan we in groep 5 voor het eerst een echte spreekbeurt houden over een zelfgekozen onderwerp. Daar krijgen we dan een cijfer voor. Best wel spannend allemaal.